Tuesday, June 16, 2015

Komentar Buat Noor Aisya

Buku "Noor Aisya: Karya dan Kiprahnya" yang diselenggarakan oleh penulis handal dari Cilegon, Indonesia memperkatan tentang puisi-puisi yang dihasilkan oleh penulis yang tidak asing lagi dari Singapura, Noor Aisya Buang. Buku diterima bersama senaskah buku puisi "Terlepas" - Himpunan Puisi Muhammad Rois Rinaldi.

Secebis komentar aku nukilkan buat Noor Aisya dimuatkan dalam buku "Noor Aisya: Karya dan Kiprahnya" yang diterbitkan di Jogjakarta, Indonesia, terima kasih juga buat Muhammad Rois Rinaldi.


Petikan komentar:

"Seorang penyair Malaysia, Tabir Alam, memberikan pendapatnya mengenai Noor Aisya: Penulis ini bersosok "petite" dari bahasa Perancis bermaksud "comel", namun puisinya menerpa umpama cili padi, pedas dalam lunak baitnya. Kalimah puisinya dilahirkan dari rindu syurgawi hingga bentak menepis kejam suara yang menindas dirinya. Tulisannya persisten, tiada ganjak mengampun pada kata liar bahasa yang dihunjamkan. Merdu bahasa lariknya diperam dari pahit dan luka yang membaluti kehidupannya. Puisinya tetap menyuarakan apa yang benar."

No comments:

 
Flag Counter