Saturday, July 5, 2014

Belasungkawa Datuk Sharifah Aini


Biduanita Negara, Datuk Sharifah Aini telah pergi menyahut panggilan Illahi pada 5 Julai 2014, bersamaan 7 Ramadhan 1435 di Pusat Perubatan Pakar Damansara, Kula Lumpur.  Allahyarham dimasukkan ke wad rawatan akbiat panyakit fibrosis paru-paru yang dialaminya sejak beberapa tahun lalu.  Allahyarham pernah berpesan dan amat-amat berhajat agar pemergiannya biarlah pada bulan Ramadhan yang mulia, dan begitu diperkenankan Illahi. 
Sebagai memperingati akan pemergian allahyarham, aku nukilkan sebuah Tanka seperti yang di atas.  Pemergiannya hanya tiga hari selepas hari ulangtahun kelahirannya yang ke 61 pada 2 Julai 2014.  Ramadhan bakal disambut oleh Syawal ketika umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfithri.  Menjelang tibanya Aidilfithri sunyi dari lagu-lagu raya dendangannya.  Aku sendiri tak sampai hati untuk memainkan lagu-lagu raya nyanyiannya. 

kredit gambar: The Star.com.my

Permintaan seorang ibu agar jenazahnya disembahyangkan oleh anak lelakinya tertuntai bilamana Aliff Omar sendiri menyembahyangkan jenazah ibunya di Masjid Al-Taqwa, Taman Tun Dr. Ismail. Semoga rohnya ditempatkan kalangan para mukminin. 

No comments:

 
Flag Counter